Després d'una breu aturada, el grup basc Kaleko Urdangak ha tornat amb més força que mai! Amb un nou single anomenat Biolentzia 1984, que ens serveix com a avançament del seu futur LP (que sortirà a finals d'any) i un EP on hi ha 4 temes vells regravats, el grup ha tornat a posar-se el públic a la butxaca. Les dues referències han estat editades per segell madrileny Tough Ain't Enough que, d'aquesta manera, amplia encara més el seu gran catàleg.
Com ja hem dit, el nou EP és una regravació de 3 temes del seu primer treball Eman Bai!, més una cançó que va formar part del recopilatori Nafarroa 1512-2012 Punk-Oi! Doinuak Gure Historia Gogoratzen, que també ha estat regravada. Segurament el fet més destacable d'aquest treball és la incorporació del nou cantant que dona un nou aire al grup amb una veu més suau i no tan greu, malgrat tot, l'essència general del grup continua essent la mateixa. La primera cançó del disc és segurament la cançó més famosa que tenen "Del Ebro para abajo", un tema on se'ns explica el destí que, segons el grup, haurien de tenir tots aquells que neguen els drets més elementals que té el poble basc. El següent tema és la cançó que més ens agradava del seu anterior disc, “Ez dago hilda”, un tema amb un so totalment rock'n'rollero que ens recorda el millor de grups com The Clichés o The Templars. Aquesta cançó, a més, és molt corejable fet que, tot i no tenir ni idea d'euskera, ens permet cantar la tornada a ple pulmó. A l’altra cara hi trobem les cançons “Gure Historia” i “Zure Aukera”. El primer és el tema que va sortir al recopilatori anteriorment esmentat, un tema que parlar sobre la història del regne de Navarra. Musicalment és la cançó més diferent de l’EP, s’allunya una miqueta del so Skinhead Rock’n’Roll típic i s’acosta més a un so Punk-Oi! clàssic. La segona cançó de la cara B és un altre dels temes més recordats de la banda, i que sona musicalment molt bé, i a més, en aquesta cançó es dona una certa importància a tots els membres del grup, ja que, en un moment concret del tema, cada un d’ells fa un solo amb el seu instrument. Per concloure, un bon EP amb unes bones cançons, molt més ben gravades i tècnicament millorades, acompanyat d’una nova veu que encaixa a la perfecció amb el grup!
L’altre treball editat recentment és un sencill que serveix per presentar-nos el nou disc. A la cara A hi podem trobar la cançó “Biolentzia 1984” que tracte sobre el clima social i polític que es va viure a Euskal Herria durant els anys 80. En aquesta cançó podem distingir clarament dos fragments musicals totalment diferenciats. En un primer moment la cançó té un so totalment oiero, que ens pot recordar als grups degans d’aquest estil musical, en canvi a la tornada la cançó agafa un so molt més rockero que ens recorda més al tipus de música a què ens té acostumats el grup. Cal destacar que en aquest tema hi participa el gran Fermin Muguruza, un fet que fa millorar encara més la cançó. A l’altra cara hi trobem dos temes més “Iheslari” i “Gure bazterrak”. Aquesta última cançó és una versió de Mikel Laboa, un cantautor basc. Les dues cançons musicalment tenen un so molt rockero i totes elles també estan acompanyades d’uns bons cors que les fan encara més encomanadisses. Un bon single que ens fa esperar, amb més ganes encara, els seus nous treballs.
EP 2018: 7/10
Biolentzia 1984: 8/10
Per fans de The Templars, The Clichés, The Headliners, The Janitors…
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada